Какво е гражданско общество

В търсене на дефиницията

Гражданското общество може да бъде определено като „форма на организиран обществен живот, който е доброволен, възниква спонтанно, в повечето случаи се самоиздържа, независим е от държавата и се подчинява на определени законови норми“ (1). Според друго определение, гражданското общество е „доброволно обединение от хора за постигане на обществено значими и полезни цели, характеризиращо се със самоинициатива, самоорганизация, самоуправление, самоконтрол и взаимопомощ в средата на развита комуникация, приемащо своите решения с беседа (дебат) и съгласие (консенсус)“ (2).

Могат да бъдат дадени редица дефиниции на термина „гражданско общество“, но за да бъдат разбрани правилно, трябва да се имат предвид две неотменими условия, необходими за съществуването на такова общество. Гражданското общество не би могло да просъществува дълго време, ако не са налице именно тези два фактора:

– Граждани, които разполагат със свободно време, интересуват се от обществените дела и желаят да се включат в тях. Техни основни личностни качества са: инициативност, безкористност, отговорност, активност, желание за развитие и прочие.

– Среда, която не просто предполага, а осигурява и гарантира свободата на гражданите и техните права.

Първото условие е основополагащо и задължително. Без него не би могло да съществува гражданско общество.


Ползата от гражданското общество

Известно е, че всяка власт се разпростира дотам, докъдето ѝ позволяват нейните обекти. Гражданското общество стои между властта и обектите ѝ, т.е. гражданите. Наличието му е доказателство, че властта не се е разпростряла изцяло и всеобхватно. Гражданското общество е първото нещо, което изчезва, когато властта се разпростре всецяло: когато формата на управление премине в диктатура и гражданите бъдат лишени от своите свободи. Същевременно то е и първото нещо, което реагира на всеки опит на властта да спусне пипалата си някъде, за където не се е допитала до гражданите. Основното иманентно качество на гражданското общество е да бъде коректив на властта (3).


Източници:

(1) http://www.bg-ikonomika.com/2012/11/5_25.html

(2) Георги Цолов, http://trekto.info/що-е-то-гражданско-общество

(3) http://bg.wikipedia.org/wiki/Гражданско_общество

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: