Активен гражданин

Да бъдем активни граждани, това означава да бъдем част от активното гражданско общество, да имаме гражданска позиция (тоест мнение, виждане или гледна точка) по въпроси, които засягат обществените дела. И тук е мястото да се каже, че не е нужно да бъдем специалисти в конкретна област, за да изразим мнението си. В някои случаи е нужно точно обратното, тъй като ние изразяваме вижданията си от позицията на граждани, членове на обществото, не от позицията на участващи в конкретната област.

Активните граждани, както и активното общество – това са явления, характерни за развитите и напредналите демокрации. Развитието на демокрацията и развитието на активното общество са в правопропорционална зависимост.

Какво точно правят активните граждани?

Активните граждани следят обществените дела в своето населено място, в своята страна. Те провокират, създават или участват в дебати, отнасящи се до тези дела. Участват в обществени събития и мероприятия. Често следят и сигнализират за нередности спрямо морала и закона. Не очакват лична и своевременна полза от тази своя дейност; съзнават се като част от общност.

Появата и развитието на интернет даде възможност на много хора да бъдат активни граждани. Всеки може да изрази мнението си по конкретен въпрос, както и да проследи други мнения, отнасящи се до същия въпрос и въз основа на сходни виждания (политически, граждански и прочие) да създаде или да се включи във виртуална общност с хора.

Пасивни и активни граждани

Гражданите биха могли да се разделят на две групи: пасивни и активни. Безспорно е, че мнозинството от тези, които движат и развиват в положителна насока обществото, икономиката и науката са активните граждани.

Да бъдеш активен гражданин не означава да загърбиш себе си и да се отдадеш изцяло на обществените процеси. Тъкмо обратното: хората, които имат активна гражданска позиция са тези, които обръщат немалко внимание на личностното си развитие, защото те съзнават, че са част от обществения организъм и като такива, са длъжни да бъдат нужна и необходима част. Тъкмо поради тази причина в този блог има секция „Личностно развитие“.

В следващата публикация ще бъдат изброени някои от конкретните прояви на активните граждани.

Автор: Благовест Цветанов

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: