Децата и спортът

Всеки ден  медиите бълват плашеща информация за увеличаващия се процент затлъстели деца по света. В  частност положението в Европа също не е цветущо. България е на пето място по затлъстяване на децата в Европа, което определено не е повод за гордост.В настоящата статия ще се опитам да изведа една малка част от причините за това състояние ,както и евентуални алтернативи  за подобряване на тези данни в посока здравословни навици и нормализиране на теглото на децата.

Като консултант по спортно хранене,от близо четири години насам се сблъсквам с родители, които отчаяно търсят помощ. Деца на възраст от 8-12 години са с пъти над допустимите за възрастта и ръста си килограми. Към днешна дата това се превръща в тенденция. При провеждане на кратък разговор по отношение на ежедневието на повечето деца, разбирам, че то се състои в игри пред компютъра, таблета или високотехнологичния смартфон. Липсват детските игри, физическата активност, дори и най-простите ежедневни движения. Самите родители са в основата на проблема, защото още от малки, подрастващите трябва да бъдат приучени да се хранят здравословно и да запълват свободното си време не с игри пред компютъра, а с физически активности на открито – сред природата в пролетните и летните месеци, и в залата – през зимните месеци.

Неглижирането на проблема продължава и в началния курс на образование, когато часовете по физическо възпитание често се пренебрегват и на тяхно място се правят упражнения по други предмети – математика, природознание, български език и други. Така се изпуска екзистенциалния период, в който децата трябва да формират двигателните си навици. От това зависи бъдещото им развитие, което дава отражение на здравето.

Малко са родителите, които намират време да сготвят на децата си, да им предложат домашно приготвена храна. От особена важност се превръща това децата да имат пари, с които да си купят тостер, дюнер, чийзбургер. Да, няма лошо това да се случи няколко пъти в месеца, но когато се превърне в начин на живот, в трикратно хранене през деня с тези гореспоменати „джънк –фууд“ храни, проблемът със затлъстяването е налице.

Според прогнози на СЗО, представени в Прага, Европа ще бъде изправена до 2030 г. пред епидемия от затлъстяване в огромен мащаб сред своето население в трудоспособна възраст.

За да не се допусне това,родителите трябва да насърчават децата си да спортуват, но да направят това внимателно и деликатно, да не налагат определен спорт,да предложат на детето да избере своята активност,за да я върши с желание, а не по задължение.Приучаването на децата да ядат повече свежи плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, нискомаслени млека и сирена, както и черен шоколад, са от ключова необходимост, за да се предотврати епидемията от затлъстяване.

По собствени наблюдения виждам, че има резултат. Процесът съвсем не  е лесен, но не и невъзможен. Всеки един ден е загубен, когато не предприемем действие към промяна на сегашното състояние. Важна е подкрепата, а налице е нужна силна вола и мотивация. Каква по-голяма мотивация от това да бъдеш здрав!?

В заключение ще отправя призив към всички родители: Скъпи  родители, научете децата си да спортуват заради това, че обичат тялото си, за това, че се грижат за своя „храм“, в който обитават душите им. Нека не допускаме спортната дейност да се извършва заради това, че не харесваме тялото си, че искаме да го променим. И още нещо много важно – каквото и да е тялото ни, ние трябва да  го обичаме, а не да го мразим. Под тлъстинките, там някъде, се крие онова мечтано тяло! Обръщайки се всеки ден към него, с всяка една физическа активност, ние достигаме до него!

ОБИЧАЙТЕ СЕ И БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ!

Автор: Любомира Димитрова

Източник на изображението: bpost.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: