Доброволец, а?

Винаги съм приемала думата „доброволец” като специална, защото в себе си съдържа „добро”, „воля” и „волно”. Това е правене на добро по своя воля и то волно, т.е. с желание, мисъл, вдъхновение и идея. Разбирам го като обмен на енергии с непознати, нови хора. Ти даваш и те ти дават – един цялостен процес. Доброволецът е този, който оказва своята подкрепа и желание за действие чрез отделяне от своето време, за да бъде в помощ за развитие на нечия идея и реализирането ѝ.

От дете съм участвала в различни проекти доброволно – като се започне със залесявания на дръвчета и се стигне до ходене по домове за деца, лишени от родителски грижи. Провокирах се да пиша по темата, защото току-що приключих поредното си доброволстване в проект за развитие на танцовото изкуство в България. Вълнувам се да споделя, че има смисъл да се влага енергия в каузи като тази. В този проект си затвърдих знания и усещания по темата за даването на помощ. Отговорност, с която да подхождаш след като си поел тази ангажираност; точност, защото има хора, които разчитат на теб; коректност, защото всеки един член на екипа има нужда от доверие, подкрепа и честност. Освен това доброволстването открива една вълшебна врата пред очите. Да, вълшебна е, защото се заменя потребителското и консуматорското мислене. Онова с даваш нещо материално и насреща получаваш опакован продукт. Обменът се случва по друг начин. Влагаш енергия в нещо и получаваш друго нещо с енергия от другата страна.

Например: Участвам в проект за развитието на танцовото изкуство в България като са поканени хореографи от две страни. Аз като доброволец участвам в дейности, свързани с организиране, подръжка на залата и други занимания и в замяна на това успявам да развия например организаторските си умения, да участвам в класовете по танци безплатно и да съм в процеса, да усещам атмосферата около мен. Другото приятно е, че има и други доброволци, които имат богат и цветен живот, който споделят. Създавам си нови приятелски контакти и познанства, които за в бъдеще са едно цяло съкровище.

Доброволстването е един нов начин на мислене, усещане и възприемане. Знаеш ли, няма изгубена енергия във вселената. Направил си добро – волно – на някого и то в един момент ти се връща по много специален и красив начин без да си бил с някакви очаквания.

Автор: Светлана Петкова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: