Защо е важно да водим дневник и какво е добре да съдържа?

Тази статия е посветена на нещо много важно, което присъства в живота на всеки високо ефективен човек, а именно дневника. Скоро получих поредното запитване от сорта на “Защо е важно да водим дневник и какво е добре да съдържа?” от един от участниците в Ivo’s MasterMind Group.

Преполагам, че много от вас също си задават подобни въпроси от дълго време. Аз самият от малък имам някакво влечение да си водя дневник. Желанието се изразяваше в това просто да пиша нещо някъде и то да е мой спътник.

Просто усещах, че това е правилно и трябва да го направя, но все нещо ми липсваше. Нито знаех за какво да пиша в него, как да го напиша, от къде да започна, колко често да пиша, какъв дневник да избера и т.н.

И както всички знаем, когато поискаш нещо истински, ще го получиш. Един ден преди няколко години, когато още бях готвач, тогавашните ми шефове бяха много осъзнати хора и кажи речи покрай тях си отворих очите за света, за което много им благодаря.

Те ми подариха първия дневник. Тогава започнах да се интересувам какво и как точно да пиша в него, за да ми е от полза. Сега ще споделя с вас какво научих за воденето на дневник.

Както всеки път казвам (просто искам да е ясно) няма да преписвам някакви си чужди мнения и статии, а ще ви дам информацията, която е тествана лично от мен.

Това ми е работата. Да приемам големи количества от информация, да я тествам, да я рафинирам и да ви дам само най-доброто и работещото.

1. Защо е важно да водим дневник?

Воденето на дневник е тип ритуал. Той ви помага да:

  • Останете свързани със себе си.
  • Помните мисията си и голямата картинка.
  • Следите прогреса и целите си.

Какво имам предвид с тези 3 неща?
Как човек се свързва със себе си? Като разговаря със себе си. Ние разговаряме със себе си нон стоп, въпреки, че много хора ги е срам да си признаят, че в главата им тече разговор с някой, защото си мислят, че ще ги сметнат за луди. За радост, ако съм си свършил добре работата тук няма такива ограничени в съзнанието си хора.

Та, когато разговаряте със себе си вие създавате нови и нови мисли и както много добре знаете новите мисли минават и заминават, за това трябва да има място където да се складират. Дневника ви е идеалното място за тази цел. По-добре от хвърчащи листчета, които със сигурност няма да ви липсват дори и да имате дневник повярвайте ми 🙂

Какво значи да помним мисията си и голямата картинка? Всеки си има някаква мисия, която да изпълнява и най-добре тази мисия да е написана в дневника ви, за да се връщате към нея и да си я припомняте редовно. Под голямата картинка имам предвид не само вашата мисия, но и вашите ценности и правила, които сте си заложили да следвате независимо от всичко.

Как да следите прогреса и целите си? Това е най-лесното. Най-малкото в края на всяка седмица просто преглеждайте предварително зададените цели от предната седмица и отбележете изпълнените и пренасрочете неизпълнените за идната седмица. Ако твърде често местите неизпълнени цели за следващата седмица, то тази статия може да ви е от полза 🙂 ОТЛАГАНЕТО

Целта на тези 3 точки е да ви държат мотивирани и вдъхновени. Това ви е нужно, за да постигате постоянство в преследването на целите и мечтите ви. За това служи и секцията Мотивация, където винаги може да отидете, ако чувствате, че се предавате под напрежението на собствения ви ум.

Разбира се, можем да влезем много на дълбоко във всяка една от тези точки, но това ви е напълно достатъчно като начало. Нали знаете, че победителите ги интересува предимно КАКВО и ЗАЩО, а отказващите се ги интересува само и единствено КАК.

В тези 3 точки се съдържа вашето ЗАЩО. Ще водите дневника си, заради тези 3 неща. В този дневник вие сте себе си, той е вашата собствена карта на успеха. Ще следите какво работи и какво не работи за вас. Умните записват, а глупавите помнят, нали?

Какво е добре да съдържа нашия дневник?

Тук ще ви дам 10 специфични неща, които може да съдържа дневника ви.

1. Мисията ти

– В началото на дневника си може да напишете мисията, която ще ви мотивира и ще ви напомня на къде сте тръгнали.
– Мисията описва какво и как ще правите и с каква цел. Мисията ви може да има 2 версии. Кратка в една сентенция и дълга – тип манифест – на цял един лист, но не повече.

Темата за декларациите като мисия, цел, ценности и визия е обширна и за това ще отделя специална статия за това по натам.

2. Целите ти

– Какви цели, трябва да постигнеш?
– Кои 3 действия, трябва задължително да направиш за всяка цел, за да бъде изпълнена?
– Отбелязвай постиженията всяка седмица – изберете си награда за всеки път, когато имате поне 5 постижения в седмицата – награждавайки се повишавате себестойността и увереността си

Дневна доза благодарност

– Няколко минути на ден в изказване на благодарност, повишава средното ниво на щастие с 25%. Антидепресантите пасти да ядат.

3. Любимите ти цитати

– изваждай си сентенции, които те разчувстват

4. Записвайте си прозренията и идеите (ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!)

5. Мечтай на едро

– Напиши 50 неща, които ще ти вземат ума, ако се случат. – това е супер готино и зареждащо упражнение

6. Местата, които искаш да посетиш

7. Хората, които си срещнал и искаш да срещнеш

– Пиши с какви хора си се запознал/а и специфични за тях неща, с които са ти направили впечатление.

8. Нещата, които искаш да преживееш

9. Напиши историята си такава каквато искаш да бъде

– Това е вашата история, това е вашата книга. Вие пишете сценария, всяка дума от него, чрез мислите, които мислите и действията, които предприемате или не предприемате.
– Обрисувай как изглежда голямата картинка след 3 години
– Обрисувай как изглежда голямата картинка след 1 година
– Какво трябва да се случи, за да стане това реалност?
– Как трябва да протече следващата една година, за да се изпълни голямата картинка?

10. Направете си умствен душ

– Просто “свали” всичко от главата си на лист хартия. Пиши поне 10 мин. без да спираш. Вземи дебел червен маркер и задраскай всички неща, които не зависят от теб, нямаш намерение да правиш или просто не ти се правят. Останалите ги запиши на ново на чист лист. Ще усетиш моментално облекчение.

11. Започнете да пишете – всичко

– Какво знаете
– Какво искате да знаете
– Отговаряйте на въпроси, които биха ти задали или вече са ти зададени от хората относно някакъв аспект от живота ти.-

    • Отговаряй честно, просто и ясно.
    • Започнете ли да овъртате и да пелтечите, може само да наблюдавате как скалата на доверие намалява.
    • Затова бъдете готови за всичко.

12. Прави си колажи в дневника (тип табло за визуализация)

Това са моите съвети за “Защо е важно да водим дневник и какво е добре да съдържа?”. Аз не използвам всички тези техники. Опитал съм ги, но съм си избрал няколко, които си резонират най-добре с мен. Съветвам ви да направите същото. Все пак това го правим, за да сме мотивирани и с чисто и ясно съзнание, а не за да се претоварваме.

Пожелавам успех на всеки от вас!


Автор: ИВО ДИМИТРОВ ; Източник: НЛП БЛОГ – ИВО ДИМИТРОВ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: