Кръводаряването спасява животи

Много хора изпитват ужас от игли и кръв, но всъщност акциите по кръводаряване страдат всъщност основно от човешката апатия и неинформираност. За мнозина не е твърде страшно да дарят кръв, но или липсва достатъчно ентусиазъм, за да отидат и да го направят. И ето какво се случва междувременно:  заради липса на кръв за преливания, влизащите в болница трябва да намерят трима свои близки или случайни хора, които да дарят кръв за тях, ако им предстои операция или кръвопреливане. Това дава възможност за развиване на доста порочна и направо престъпна схема, в която хора от малцинствата даряват кръв срещу заплащане. Тяхното здравословно състояние е доста под съмнение и някои от тях вероятно изобщо не е разумно да даряват кръв, но за тях това е източник на доходи.

Най-фрапиращият случай в този дух, на който съм ставала свидетел, е жена от ромски произход, която, чакайки да дари кръв, съобщи на мъжа си, че може би е бременна. Благоразумно, докторът я върна, но така тя предизвика гнева на мъжа си.

Процедурата по даряване на кръв не е страшна, но трябва да сте сигурни, че сте похапнали добре, преди да дарите кръв. Това е особено важно, ако имате ниско кръвно. Яжте сладки неща, пийте повече вода и кафе. Сред процедурата ще получите плик с подобни продукти и горещо препоръчвам да изядете или изпиете нещо от него, за да не Ви призлее. Веднъж заведох една приятелка в Центъра по трансфузионна хематология в София, за да дарим заедно кръв, като я предупредих изрично заради ниското ѝ кръвно да се нахрани много стабилно и да пие повече течности. След кръводаряването на нея ѝ призля. За щастие, екипът на центъра реагира много бързо и ѝ помогнаха да се почувства по-добре. На въпроса ми какво е яла и пила преди даряването, тя отговори “Ами, един кроасан и едно кафе“. Така няма как да не Ви прилошее. Моята „дажба“ преди кръводаряване включваше нещо от рода на един сандвич, един шоколад, две вафли и един литър вода. А след кръводаряването изяждах още половин шоколад и изпивах сока или плодовото мляко от подарения пакет. И не съм имала проблеми с призляване и слабост. Точно деня, в който сте решили да дарите кръв, не е моментът да броите калории, така че се подкрепете солидно.

Относно притесненията за заразяване – иглите, които се ползват, се разопаковат на място пред очите Ви, а персоналът си сменя ръкавиците, така че няма опасност да Ви разболеят.

Тук – http://ncth.bg/contacts можете да разберете къде може да се дари кръв. Нахранете се добре, не пийте лекарства в продължение на поне 24 часа и помнете, че са много хората, които отчаяно се нуждаят от Вашата кръв и помощ.


 

Автор: Илияна Вълчева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: