Три въпроса, които да си зададеш преди да станеш доброволец

Дойде новата година и отново сме в трескави планове какво ще променяме в себе си и в света. Разбира се, няма нищо лошо в това, стига намеренията ни да са реални и постижими. Идеята, която ще ти дам със сигурност ще промени нещо в теб – уменията ти, способностите ти или дори характера ти. Най-вероятно ще успее да промени и някой друг. Преди известно време ти разказах защо да станеш доброволец и какво да разбираме под „доброволчество“. А сега искам да те подготвя с въпросите, които трябва да си зададеш преди да заявиш желанието си за участие в някаква кампания, така че да не ти създава главоболия впоследствие.

Обикновено желанието на доброволците, на тези, които се нуждаят от помощ и на тези, които правят връзката между доброволци и нуждаещи се, е да направят добро. Често обаче се получават недоразумения между трите страни – каква всъщност ще бъде твоята роля, от какво се нуждаят хората и с какво ти можеш да им помогнеш. За съжаление тези обърквания само вредят, но пък можеш да ги ограничиш. С тези три въпроса ще си решиш част от проблемите.

  1. Колко време наистина можеш да отделиш?

Не се притеснявай, ако десет часа на седмица ти се струват прекалено много. Ти си ученик или студент, може би имаш почасова работа плюс всичко останало. Не се чувствай виновен, че не можеш да намериш времето за доброволчество. Всички искаме да сме на поне пет места едновременно, но не става. Винаги ще има хора, които ще са ти благодарни, дори за двата часа, които би им отделил. Няма да помогнеш, ако приемеш повече часове, отколкото можеш – само ще си причиниш главоболия.

  1. Какво искаш да дадеш?

В какво си наистина добър? Какво би ти било приятно да правиш, дори след изморителен ден? Не е нужно да търсиш нещо уникално – дори простичките неща помагат много на хората. Може би ще ти е приятно да се занимаваш с малки деца и да им помагаш с училище, но може и да не искаш след такъв тежък ден да си заобиколен от викащи дечица и ще ти е по-приятно да почетеш на някой възрастен човек. А може би се отпускаш най-добре сред природата, докато засаждаш дръвчета. Например аз се успокоявам, когато чета, а когато съм прекалено ядосана, си го изкарвам на белия лист.

По този начин може би ще успееш да подобриш качествата и уменията си и да ги усъвършенстваш.

  1. Какво искаш да получиш от всичко това?

Не става въпрос за получаване в буквалния смисъл. Става въпрос за незабравими преживявания, за това да приложиш и упражниш наученото си или за това да подариш една наистина значима усмивка. Примери за доброволчество и доброволчески организации – безкрай. Фокусирай се върху това как ти можеш да помогнеш и с какво би усъвършенствал себе си.

Доброволчеството е нещо страхотно, което ще те накара да се почувстваш наистина удовлетворен от себе си. Помисли с какво и къде би бил от полза и бъди активен в заобикалящия те свят. Винаги ще има хора и неща, които се нуждаят от помощ. Ганди е казал „Бъди промяната, която искаш да видиш в света!“Автор: Антония Атанасова Симова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: