Работа на няколко места едновременно: стратегия на оцеляване

2471-choveka-ot-rabotosposobnoto-naselenie-na-obshtina-kotel-e-bez-rabota-187154

Източник на изображението: manager.bg

Понякога се случва освен основната си работа, да работите още една или дори две допълнителни. Някои от вас по този начин докарват необходимият си финансов доход, други реализират творческия си потенциал, а някои се доближават до мечтата да имат собствен бизнес. Причината за това, че искате или Ви се налага да правите кариера на няколко работни места, не е толкова важна. Важното е това, че понякога се натоварвате прекалено много и не успявате да съчетавате успешно всичките си работи и личният си живот.

Как да разделяте

1. Определете точната граница между своите задължения и задачи на всяка една работа. Не допускайте те да се преплитат като работно време или ресурси. Вършейки работа А, не мислете за работа Б. Съсредоточавайте се само върху задълженията на работата, на която се намирате в момента.

2. Не пренасяйте социалните роли от една работа в друга. Например, ако в едната си работа сте началник, а в другата – подчинен, не допускайте държанието Ви на работното място да не съответства на мястото Ви в йерархията на съответната фирма.

Не се намесвайте в работата на колегите си, които в едната Ви работа изпълняват задълженията, които Вие вършите в другата си работа. Например, ако в първата фирма работите като специалист по продажбите, а във втората сте счетоводител, това не Ви дава правото да се намесвате в работата на счетоводителя на първото си работно място.

3. Водете си разделно работните записки за всяко работно място. Например, направете си два бележника с телефони, адреси, клиенти. Записвайте отделно служебните си задачи, проекти и т.н.т. По този начин няма да обърквате нещата и много лесно ще можете „да превключвате” от една работа на друга.

Когато едната работа пречи на другата

1. Рано и ли късно настъпва моментът, когато едновременно се появяват спешни и важни задачи и на двете Ви работни места. Вероятността Вашите началници да са наясно с вашето положение и са готови да Ви разберат, е много малка. Същото е положението и с клиентите, които вероятно няма да искат да чакат. Коя работа трябва да вършите най напред?

Тази ситуация трябва да обмислите предварително и да решите за себе си, коя от Вашите работи наистина е приоритетна като риск да я загубите, да загубите клиентите си, заплатата си, репутацията си и т.н.т.

Помислете, коя от двете работи е по-важна за Вас в перспектива и се подгответе, че може да настъпи ситуация на избор.

2. Понякога натоварвайки се с някаква „допълнителна” работа, Вие в същност мислите, че ще можете да я вършите на основното си работно място. Освен факта, че не е етично да използвате ресурсите на работодателя (компютър, офис, хартия и т.н.), за да вършите нещо, което няма никакво отношение към дейността на фирмата, Вие можете да се озовете в крайно неприятна ситуация, ако Ви заварят да вършите нещо странично. Работодателят може не само да Ви уволни, а и да Ви накара да платите използваните ресурси. И той ще бъде напълно прав да направи това.

Ако все пак Ви се налага да си донесете някои документи от едната работа в другата, поне се опитайте да не работите с тях през основното си работно време.

Какво да кажете на началниците и колегите си

Въпреки кризата и масовото намаляване на заплатите, вероятността да имате началник, който с разбиране да се отнася към „другата” Ви заетост е много малка. Част от фирмите дори имат точка в трудовия договор, която изрично забранява служителите на фирмата да работят на друго място. Декларираната от работодателя в този случай цел е грижата за работника – за да може той да има достатъчно време за почивка. Другата причина, поради която фирмата може (а и има право) да забрани с договор допълнителната заетост е желанието да се изключи изтичането на информация към конкурентите.

Има и такива работодатели, които, напротив, насърчават служителите си да работят и по други проекти, за да придобиват по-широки професионални навици. В такива фирми понякога дори е предвиден свободен работен график.

Ако не сте наясно, каква реакция можете да очаквате от началника си, ако му съобщите, че работите и на друго място, най-добрата тактика е да мълчите до последно и „да се издадете”, само ако Ви питат направо.

Същото е положението и с колегите. Никога не можете да предвидите тяхната реакция и начина, по който информацията за „другата” Ви заетост ще стигне до работодателя (а в това можете да не се съмнявате). Опитайте се да не се издавате пред колегите си – намалете телефонните си разговори, свързани с втората Ви работа, не оставяйте документи в офиса, не обсъждайте в тяхното присъствие нищо притеснително за Вас.

Как при цялата си заетост да намерите време за почивка

Наличието на втора или дори трета работа не бива да означава, че трябва да се откажете от личния си живот. Дори точно обратното – колкото повече натоварване имате, толкова повече трябва да се стараете да отделяте време за семейството си, приятелите си и за себе си лично. Планирайте предварително време за почивки, спорт, разходки. Не се лишавайте от приятните неща, отдавайки целия си живот за кариерата.

Успех!


 

Източник: Кариерист

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: