Защо трябва да има активни граждани?

За да са щастливи, хората трябва да живеят в мир с природата, със съгражданите и себе си. Поемайки инициативност спрямо тези проблеми, гражданите подобряват качеството на обществото, в което живеят.
  Защо гражданите трябва да бъдат активни? На първо място, за да живеят по-добре. Колкото и невероятно да звучи, помагайки на другите ние помагаме и на себе си. Доброволческите и благотворителни кампании създават усещане за пълноценност и осмисляне на живота. Те сплотяват хората и доказват, че все пак е останала малко човещина в съвременния ни механизиран свят.

  Спомням си, как когато бях осмокласничка участвах в един ученически клуб, който организира благотворителен коледен концерт. Със събраните пари бяха закупени подаръци за децата от едно софийско сиропиталище. Е, те не бяха кой знае колко, но бяха достатъчни на всяко дете да бъде подарено лакомство, играчка и картичка с послание. По-важното беше че отделихме време и отидохме на Коледа, времето когато всеки празнува със семейството си.
Нашата група представляваше десетина ученици, ръководителката на клуба и още двама, за изненада на децата – дядо Коледа и Снежанка, по-млади от колкото би трябвало да бъдат, но не по-малко истински за сирачетата. Някой им се радваха и подскачаха около нас, други се срамуваха. Делото, да споделиш радостта от Коледа с тях, които си нямат свои семейства, ме накара да се замисля, колко много имам аз и колко малко е нужно да направя, за да направя другите по-щастливи. Горда съм с този спомен и с госпожата, която организира събитието.
  Друга причина за нуждата от активността е, че не трябва да оставяме нещата по течението с надеждата да се оправят от самосебе си. Имаме тук и сега и сега е най-подходящото време за действие. Природата е пример за това. Тъй като всеки един от нас оставя своя екологичен отпечатък, то всеки би трябвало да участва в „реванширането „. Не само доброволците, не само еколозите. Сега е моментът да посадим дърво, да събираме разделно и да се борим за това, децата и внуците ни да имат нормални условия за живот.
  Българите, струва ми се, не са свикнали да участват активно в граждански организации. Важно е да се осъзнае нуждата от това и предпоставката за развитие и израстване, не само на индивида, но и на обществото.

Виктория Кожушкова 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: