Пожелайте си прекрасен живот!

„Всички животни, освен човека, знаят, че основната им задача в живота, е да му се наслаждават“

Семюъл Батлър

Здравей казвам на теб – приятел, познат, непознат, дори все още нероден…
Дочакахме времена, в които все по-често да си задаваме въпроси от сорта: „Кой съм аз и какъв бих желал да бъда, за да се почувствам самодостатъчна/самодостатъчен и оценен/-а?“ , „Какво е моето предназначение?“ , „Каква е моята мисия в живота и какво се очаква от мен?“, „Защо сега постъпих по този начин, а пък той/тя – по онзи?“ и т.н. и т.н. Обикновено въпросите ни носят негативен заряд и са породени в резултат от нещо, което ни мъчи или липсва. И добре, че имаме липси и болки, защото не бихме могли да градираме. Но за всяка болка има билка. За всяка чуденка има достатъчно изчерпателен отговор, стига да го потърсим. Всяко недоволство може да се удовлетвори, както и всяка празнота – да се запълни. Ние сме причината, ние сме и следствието. Ние сме въпросът..ние сме и отговорът.

Разбира се, невинаги и не всеки от нас в даден момент е в състояние да си помогне сам. Затова са специалистите, партньорите, семейството, приятелите, че дори и недоброжелателите. Веднъж обаче стигнем ли до извода, че е време за промяна, че се нуждаем от глътка свеж въздух, то тогава пътят е един – действие и мобилизация.

Един страхотен автор, измежду редовете на някоя от стотиците хиляди книги в същия жанр, беше направил страхотен извод –  в живота проблемът не е нещо лошо. Ако беше, нямаше да еПРОблем, а КОНТРАблем. ПРОгресът, ПРОблясъкът, ПРОвокацията, ПРОвидение, ПРОмоция, ПРО…. всички тези думи са с цел ПРОмяна! А промяната ВИНАГИ е за добро. Замислете се в колко от случаите, в които сте се чувствали в безизходица и когато сте мислели, че с вас е свършено, вие всъщност сте оцелели? Е, аз ще ви кажа – в 100% от тях, защото сега сте тук и четете това. Ако бяхте в безизходица и ако не се бяхте справили, със сигурност нямаше да пушите цигара, да дъвчете дъвка и да правите балончета (или каквото там правите в момента). След тази статия ще ПРОчетете още нещо, ще ПРОумеете още нещо и ще се ПРОмените още повече.

А сега, продължавайки да си правите балончета или да пиете кафе, се запитайте „Какво ме кара да пуфтя, да си сбръчквам челото, да имам сърдечна аритмия или да потропвам нервно с крак?“ . Може би това е
1. Ниската заплата;
2. Некадърния шеф, който чака всичко наготово;
3. Мрънкащата свекърва;
4.Изплъзналият се от аквариума питон; (кофти ситуация, наистина)
5. Глухото и мърморещо гадже;
6. Съсипания от децата интериор;
7. Скуката в малкия град
8. др……………………….
Каквото и да е, искам да ти кажа още нещо – никога няма да видиш котка, която изпада в нервна криза, защото малко по-рано през деня не е успяла да хване мишката. Никога няма да видиш и чуеш куче, което да се състезава със съседското куче кое от двете лае по-високо и да се перчат кое от двете е по-породисто. Никога няма да видиш питона, изплъзнал се от аквариума да страда от депресия, че не се е родил отровен. Никога няма да видиш слон да се притеснява, че не е фин и нежен като сърничка, както и никога няма да срещнеш в джунглата на живота животно, което се самоубива, защото е изоставено от индивида, с който се е съвкуплявал (въпреки че емоцията си е емоция).

Може би се питаш защо правя асоциации с животните. Защото и аз, и ти, по начален замисъл и природа сме животни – може би не толкова първични, може би не толкова хищни и диви, може би по-малко агресивни и по-интелигентни, но със сигурност животни.

Нека не забравяме, че сме се родили в този си вид – Хомо Сапиенс – не без причина. Притежавайки качества и способности, отличавайки ни от животни и растения, това със сигурност има своята цел – да направи света чрез нас едно по-добро място за пребиваване. Ние трябва да ПРОменяме обстоятелствата, променяйки себе си и начина си на мислене, начина си на живот, начина си на отреагиране. А как става това – излизайки от зоната си на комфорт, поемайки премерени и добре обмислени рискове. И най – важната съставка – ЖЕЛАНИЕ!
ПОЖЕЛАЙТЕ СИ ПРЕКРАСЕН ЖИВОТ, ПОРАБОТЕТЕ С УСМИВКА НА УСТА и ГО ПОЛУЧЕТЕ!

Автор: Радослава Милева

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: