Протегната ръка

 

Здравей, сигурно в един момент от живота ти си се чувствал в застой или така сякаш не правиш нищо, но това винаги може да се промени чрез една много лесна стъпка, наречена от мен „протегната ръка”. Сигурно приятелите ти са попадали в ситуация, за която ти лесно виждаш изход и можеш да им помогнеш. Чувството е страхотно, нали? Удовлетворение постигнато за теб с полза за близък. Чудесно е обаче, че в този свят можем да помагаме и на непълно непознати. Какво ни е нужно за това? Единствено желание (вдъхновение, смелост, идеи са само сред предимствата за превръщането на желанието в реалност). Замислял ли си се някога, че малко отделено от теб време може да е изключително ценно за някого в нужда? Не бива да препускаме през живота без да му се наслаждаваме, а повярвайте ми една малка стъпка в помощ на интересна за вас кауза/инициатива/събитие носи нови знания, нови познанства, трупане на опит. Това са бонуси, които извличате срещу отделено от вас време.

Протягането на ръка изисква да изберете дейност, която да подкрепите като доброволец. Разбира се с трупането на опит има вероятност да останете разочаровани от дадени организации, както стана при мен. Но нали с търсене понякога се постига желания резултат. Някъде по моя път като доброволец срещнах хора, които са лично ангажирани с каузите и спомагат изпълнението им да протече гладко и безпроблемно. Естествено неудовлетвореността и разочарованието могат да бъдат изпитани от всеки, но преди всичко не бива да се отказваме при първия неуспех, защото трябва да помните, че вероятността да срещнете хора с подобни на вашите идеи и желания е голяма. А какво по-прекрасно от така сформиран екип с еднакви цели и желания? Работата тогава е изключително вдъхновяваща и ползотворна. Не забравяйте, че да подадете ръка има невероятен ефект върху развитието ви като личност. За мен лично това може да донесе само позитиви, особено когато като краен резултат получиш удовлетворена детска усмивка, чувството да помогнеш на някое дете да чете например е невероятно и определено си заслужава усилието. Кой знае? Може би помагате на велик бъдещ лекар или учен? Макар това да няма особено значение.

За мен доброволчеството е приключение, което всеки има възможността да изпита и би могъл да вземе само хубавото от него. Надявам се, че тепърва ми предстоят полезни, забавни, интересни мисии. Ще се радвам, ако в бъдеще се срещнем някъде с взаимно протегнати ръце и имаме възможността да напреднем в личностното си развитие заедно обединение в името на благотворителна кауза.

Автор: Ирена Кръстева

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: