Как образованието може да спомогне за личностното ни развитие?  

 

Личностното развитие на всеки човек е резултат от взаимодействията между него и  неговото социално обкръжение. Ние се формираме като личности в семействата, групите и общностите, в които живеем. Образователната система е тази, която трябва да насърчава осигуряването на едно от най-необходимите неща за успешно личностно развитие – подходяща физическа, психологическа и социална среда за развиване на способностите и уменията на личността.

Преподавателите са хората, които дават своя пример пред обучаващите се личности. Те трябва да бъдат мотиватори, намиращи се в сърцевината на тази цел, а тоест – насърчаване   на младите хора за изграждането на личността им и спомагане за нейното успешно „процъфтяване”. Също така, самата връзка между преподавателят- мотиватор и обучаващите се личности трябва да бъде много силна и да съществува доверие между тях. Само така ефектът от работата ще бъде на лице.

Образователната система трябва да насърчава и стимулира социалната, политическата и гражданската активност у младите хора и да предоставя различни възможности за индивидуално творческо изразяване чрез различни събития, като: практически обучения, семинари, конференции и състезания. Изучаваните предмети трябва да могат да помагат и насърчават обучаващите се личности да осъзнаят в дълбочина социалната, културната, историческата и политическата обстановка в страната ни. Образованието трябва да насърчава личностите да бъдат граждани на обществото ни с ясно и изразено мнение, което могат да изразят без притеснения и винаги да отстояват своите правата.

За личностно развитие са много подходящи и срещите със завършили ученици или студенти, които да разкажат за своите успехи и опит. Това спомага не само за мотивирането на младите личности, но и за развиване на комуникационните умения и създаване на нови контакти. Друга идея, която може да бъде осъществена с цел насърчаване развитието на обучаващите се личности е чрез срещи с успели хора в различни сфери, които да дадат своите безценни съвети.

Образованието играе една от най-важните роли за развитието на всяка една личност. Тя е от изключително важно значение, защото точно тя насърчава хората да търсят нови знания, да бъдат мотивирани и да намерят своя път към успешна кариера и щастлив живот.

 

Синтия Христова

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: