Личностно развитие

Какво е личност и какво е развитие? Кога една личност има необходимостта да се развива и на кому е нужно чак толкова? На пръв поглед тези въпроси изглеждат философски, но, всъщност, отговорът им е свързан с факти от реалния живот, обосноваваща са на наблюдения на заобикалящите ни хора в ежедневието.

Стремежите на човек, целящи личностното му развитие, са признак, че на първо място самият той осъзнава смисъла на подобен тип развитие. Втората стъпка е себепознаването – да си наясно със своите силни и слаби страни, да умееш да анализираш себе си, своето поведение и мотивите им.

Приемането на силните и слабите страни, както и неуспехите в ежедневието ни, са една стъпка напред към личностното израстване, тъй като себеприемането е признак, че човек цени себе си и, че е наясно какво точно иска да промени в живота си.

Но как точно можем да достигнем до прогрес и развитие в област, към която така желаем да бъдем успешни, но без идея как би се получило това? Преди всичко планирането, с реалистични цели, е в основата на успеха – завоюването на краткосрочни цели, които да са изпълними в нашия живот, са пътят към достигането до крайната цел.

Няма по-могъща сила от това да вярваш в успеха си и в това, към което се бориш. Целеустремеността и борбеният дух са качества на тези, които са повярвали в своето израстване и знаят, че това е ключът към личностното им развитие.

____________________________

Изготвили: Доброволчески клуб „Бели Ангели” – гр. Ямбол

Координатор на клуба: Иван Колев

Заместник-координатор: Диана Георгиева

ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ, ЕКОЛОГИЯ И ХИМИЧНИ ТЕХНОЛОГИИ – ЯМБОЛ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: