Мария Стоева: Доброволчеството като начин за подобряване и осмисляне на живота

 През последните години реших да започна да се занимавам активно с доброволчески инициативи . Постепенно започнах да усещам положителното им влияние върху живота ми, започнах да се чувствам по-смислена и пълноценна, тъй като влагам енергия в нещо, което ми идва отвътре и има значение за мен и за света около мен. Виждам смисъла в това, защото чрез този вид дейности се постига истинска промяна в качеството ни на живот в социален и икономически аспект. Ще ви дам няколко примера от личния ми опит с доброволчеството до тук. 

 Най-ранните дейности, в които се включих, бяха свързани с даряване на дрехи  – нещо, което не изисква особени усилия освен сортиране. То е от жизнено значение за тези, които имат нужда от запазени дрехи, за да се чувстват комфортно през всеки един сезон от годината. 

 Посещаването на кучета в местния приют в близост до Благоевград е друга дейност, с която се занимавах за по-дълъг период от време – около две години почти всеки уикенд. Помагахме с каквото можем – от разходки, грижа и игра с кучетата с цел социализиране до хранене, задействане и забързване на процеса по осиновяване. Веднага можем да видим смисъла от тези посещения въпреки първоначалната смразяваща гледка на виещи и разгневени кучета, затворени зад решетките. Свободата е най-присъщото нещо за животните и затова те не могат да проумеят, че макар и в малко случаи, ги затварят за тяхно добро. Смисълът е в благодарността, която изразяват чрез движението на опашките си повреме на разходката, храненето и в надеждата за осиновяване на много от тях. Днес доброволците все още продължават да се събират всяка седмица за посещение. 

 Ежегодишно се организират благотворителни концерти, базари и други събития, в които всеки може да се включи дори и с малко средства. Доброто винаги има смисъл и подадената за помощ ръка винаги ще бъде оценена от правилните хора. Много българи ще възразят и от лошия си опит и негативните новини и ще заявят, че няма смисъл да дават парите си като не са сигурни дали ще отидат за правилната цел. Винаги има риск, но това не би останало безнаказано и за по-сигурно можем да си направим по-подробно проучване за дадената благотворителност и нейните организатори. В българската платформа TimeHeroes съществуват десетки инициативи, които чакат своите участници. И ако някой смее да твърди, че няма хора, които да участват в подобни смислени дейности, нека погледне статистиките. Откакто платформата съществува са създадени 2015 мисии от 764 организатори в 234 места из страната и са се включили 68 839 герои, а това не е малък брой особено спрямо населението ни! 

 Това доказва, че всеки може да намери време и средства да помогне за нещо, което смята за важно. До сега съм намирала места, на които да даря книги, дрехи, играчки за домове, записвала съм аудио записи за списание „Българска наука” и миналата година четох избрана проза и поезия на български автори за незрящите, отново на запис. А едно от нещата, в които взех участие през декември, беше кръводаряването.

 Може да предположите, че не съжалявам за отдаденото време за нито едно от тези дейности.  Напротив – те ме правят това, което съм, и ми помагат да намеря посока в живота си. Знам, че предстоят още много благотворителни инициативи, създадени от дейни и мислещи хора, които се интересуват от тези в нужда. Мечтая някой ден и аз да организирам и подпомогна за подобряването на живота ни по-мащабно. Всички сме хора, независимо от външните белези, финансови възможности и вярвания. Защото това, по което хората се познават, е способността ни за съпричастие и оказване на помощ на изпадналите в трудности.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: